Home Software De rivalen Apple en Google slaan handen ineen voor een software tegen COVID-19

De rivalen Apple en Google slaan handen ineen voor een software tegen COVID-19

De CEO’s van Apple en Google, respectievelijk Tim Cook en Sundar Pichai, maken op Twitter bekend dat zij een zeldzame samenwerking aangaan om een software te ontwikkelen, die zowel de iPhone’s als Android-toestellen in staat stelt informatie uit te wisselen via Bluethooth en gebruikers te waarschuwen als zij zich begeven in de buurt van een persoon die positief is getest op COVID-19.

 

De achterliggende gedachte is dat de gebruikers vrijwillig de applicatie installeren en daarbij akkoord gaan met de inschakeling van de traceertechnologie. Op die manier ontstaat er een database met versleutelde iPhone’s en Android-toestellen en worden de toestellen op die lijst gewaarschuwd als er een persoon in de buurt komt die besmet is met het coronavirus.

 

Een dergelijke software is niet onomstreden. In ieder geval niet vanuit het privacyoogpunt (ook al proberen de techgiganten gebruikers gerust te stellen door uitspraken te doen over privacywaarborgen), maar ook door de vele variabelen waar je ook mee moet dealen voor de beoogde werking van de software.

 

Hoe weten we dat iemand is besmet? Als we dat al weten, dan is het nog steeds de vraag of dat gegeven een volledig beeld geeft van het totaal aantal besmettingen gelet op de huidige beperkte testcapaciteit.

 

Verder is de vraag welk percentage van de bevolking de applicatie moet gebruiken om de optimale werking te kunnen realiseren. Daarbij moet rekening worden gehouden met kinderen (al is de kans op besmetting kleiner) en mensen zonder smartphone die mogelijk ook besmet zijn, maar niet in de database kunnen worden geregistreerd.

 

Of moet de overheid het gebruik van de applicatie verplichten? Dat lijkt meerdere (fundamentele) rechten te raken, maar de verwerking van de persoonsgegevens lijkt toegestaan op grond van artikel 6 lid 1 sub e van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) onder de noemer van ‘algemeen belang’. De AVG geeft echter geen antwoord op de vragen als ‘Hoe lang is die verwerking noodzakelijk in het kader van algemeen belang?’ en ‘Wat gebeurt er met de gegevens in de database als de coronapandemie achter de rug is?’.

 

Duidelijk is dat er behoorlijk wat haken en ogen zitten aan het gebruik van een software in de strijd tegen COVID-19. Wij volgen de ontwikkelingen op de voet en informeren u over de laaste technieuws.

  • Deel

BEKIJK OOK

0 COMMENTS

REAGEER OP DIT ARTIKEL